Gedeeltelijke gebitsprothese

Wanneer uw eigen gebit niet meer goed functioneert kan een gebitsprothese of kunstgebit noodzakelijk zijn. Als een deel van de eigen tanden en kiezen daarbij aanwezig blijft in de kaak dan wordt het eigen gebit aangevuld met een gedeeltelijke uitneembare gebitsprothese. Bij een gedeeltelijke gebitsprothese zal de kaak in zijn normale conditie blijven.

 

Er zijn twee soorten uitneembare protheses, namelijk:

 

  • Kunststofprothese (plaatje)
  • Metalenframeprothese (frame)

 

Kunststofprothese

Een kunststofprothese is een tandvleeskleurige plaat van kunststof waarop de kunsttanden zijn bevestigd. Net als het klassieke kunstgebit zit deze gebitsprothese niet in de kaak verankerd, maar klemt tegen de eigen tanden en kiezen.

 

Voordelen:
Goedkoper dan metalenframeprothese en aan het bestaande plaatje zijn gemakkelijk tanden en kiezen te plaatsen.

 

Nadelen:
Een kunststofplaatje kan makkelijk breken en kan schade aan eigen gebit veroorzaken. Goede tanden en kiezen kunnen beschadigd raken en verloren gaan. Het kaakbot slinkt sneller, waardoor kunststofplaatje los kan gaan zitten of breken.

 

Metalenframeprothese?

Een metalenframeprothese is een metalen constructie waar de vervangende kunsttanden in zijn verwerkt. Het frame wordt met zogenaamde ankers vastgezet aan de omringende tanden of kiezen, die daardoor de druk van het kauwen zullen opvangen. Hiervoor worden speciale steuntjes geslepen op de tanden en kiezen die als steunpunt dienen. Om deze tanden en kiezen komen metalen haakjes die voor het houvast zorgen.

 

Voordelen:
Een zeer stabiele oplossing met veel draagcomfort. Kans op breuk is zeer klein. Het frame brengt geen schade toe aan tandvlees, eigen tanden en kiezen. Minder snel slinking van het kaakbot. Blijft beter passen en zal langer meegaan.

 

Nadelen:
Duurder dan kunststofprothese. Lastig om achteraf tanden of kiezen bij te zetten. Haakjes kunnen in zicht komen als men praat of lacht.

 

Kan ik beter voor kunststof of metaal kiezen?

Uw tandarts kan u helpen beslissen welk type prothese voor u het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van verschillende aspecten zoals verwachte levensduur van de nog bestaande tanden en kiezen en heel belangrijk uw financiële situatie en uw aanvullende zorgverzekering.

 

Belangrijk: Een gedeeltelijke gebitsprothese wordt alleen gemaakt op verwijzing van een tandarts.

Van der Male Tandprothetiek - Frame